Dania z ryb – dlaczego warto jeść śledzia?

dania z ryb

Ryby charakteryzacją się ciekawym smakiem, który stanowi odmianę dla codziennej mięsnej rutyny. Stanowią źródło cennych witamin, tłuszczów i białka. Wiele osób zastanawia się czy śledź jest zdrowy lub czy warto spożywać szczupaka. W artykule wyjaśniamy dlaczego dlaczego odpowiedź na te pytania brzmi – tak.

Dania z ryb – zdrowie na talerzu

Największą zaletą spożywania ryb są zawarte w nich kwasy omega-3. Są to składnik odżywcze, które maja znaczący wpływ na prawidłowe działanie układu krążenia. Zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów i obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne i wiele innych prozdrowotnych właściwości. Ryby stanowią doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W większości przypadków są to witaminy A, D oraz E. Ich regularne spożywania ma pozytywny wpływ na kondycje skóry i włosów. Dania na bazie ryb dostarczają wielu cennych minerałów, takich jak: żelazo, selen oraz jod. Nie można zapominać o łatwo przyswajalnych proteinach stanowiących bogatą część składu ryb. Dzięki temu dania z nich przygotowane stanowią pełnowartościową alternatywę dla potraw z drobiu lub wołowiny. Warto zaznaczyć, że ryby są niskokaloryczne i mogą być spożywane przez osoby znajdujące się na diecie redukcyjnej.

Dania rybne – mnogość wyboru

Wbrew pozorom ryby stanowią podstawę do stworzenia bardzo dużej ilość ciekawych potraw. Większość Polaków kojarzy je z w klasycznej panierowanej postaci w towarzystwie ziemniaków i surówki. Oczywiście jest to niezwykle smaczne zestawienie, ale to tylko jeden ze sposobów na przygotowywanie ryb. Dużą popularnością cieszą się sałatki stworzone z wykorzystaniem takich gatunków jak: makrela, tuńczyk, śledź lub łosoś. Ponadto ryby mogą być wykorzystywane jako podstawowy składnik kanapek. W rejonach nadmorskich często spotykanym śniadaniem jest pieczywo ze śledziem lub łososiem. Na tym nie koniec! Ryby mogą stanowić główny składnik pizzy, zapiekanek oraz hamburgerów. W zależności od preferencji da się je gotować, smażyć, piec albo grillować. W wielu regionach dużą popularnością cieszy się tradycyjna zupa rybna o niepowtarzalnym smaku i właściwościach zdrowotnych. Możliwości przyrządzania ryb są bardzo zróżnicowane, a wybór zależy od wyobraźni i gustów każdego z nas.

Najlepsze ryby dla dzieci

Warto zwrócić uwagę na role ryb w diecie dzieci. Są jej istotnym elementem szczególnie w okresie najintensywniejszego wzrostu młodego człowieka. Ich podawanie powinno mieć miejsce co najmniej raz lub dwa razy na tydzień. Co ważne dzieci mogą spożywać zarówno gatunki tłuste, jak i chude pochodzące ze zbiorników słodkowodnych. Należy nie ograniczać się do jednego rodzaju ryb i starać się aby dieta z wykorzystaniem mięsa tego zwierząt była zróżnicowana. Jest to zasada, którą warto stosować niezależnie od wieku. Najlepsze gatunki ryb dla dzieci to tłuste łosoś i makrela oraz chude: dorsz, mintaj, pstrąg oraz karp. Najmłodsi mieszkańcy naszych domów preferują ryby przyrządzane na różne sposoby. Mogą być panierowane, gotowane lub występować jako popularny, kochany przez angielskie dzieci fish pie. Niezależnie od rodzaju dania należy pamiętać o dokładnym obraniem ryby z ości przed jej podaniem.

Czy śledź jest zdrowy?

Pytanie, które trapi wielu Polaków brzmi – czy śledź jest zdrowy? Odpowiedź brzmi tak i mało tego śledzie mogą być spożywane przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Ich spożywanie przyśpiesza spalanie kalorii, a co za tym idzie gwarantuje efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej. Jedzenie śledzi ma pozytywny wpływ na samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wiele osób omija ten gatunek ze względu na jego specyficzne smak. Na szczęście jest sposób na ominięcie tego problemu, wystarczy wykorzystać śledzia jako jeden ze składników sałatki, co pozwoli na zneutralizowanie jego aromatu.

Ryby cechują się niebanalnym smakiem i bardzo bogatym składem. Powinny stanowić stały element diety każdego świadomego konsumenta. Mają wpływ na nasze zdrowie i skutecznie urozmaicają jadłospis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też