Tołpyga – gdzie występuje hypophthalmichthys molitrix, czym różnią się tołpyga biała i tołpyga pstra, jak przyrządzić rybę

Tołpyga to niezwykła ryba przypominająca wyglądem popularne karpie. Tak jak one wywodzi się z Azji, ale jest znacznie większa. Chcesz wiedzieć, dlaczego tołpygi sprowadzono do Polski? Sprawdź, dlaczego warto je jeść!
tolpyga

Tołpyga to pożyteczna i zabawna ryba. Pierwotnie zamieszkiwała tereny Azji i Syberii, gdzie odkryto jej zamiłowanie do fitoplanktonu. To właśnie dlatego współcześnie te ryby można spotkać w ponad 70 krajach na całym świecie! Są cenione za zapobieganie zakwitaniu wód i bogate wartości odżywcze. Jednak tym, co wyróżnia ją na tle innych ryb z rodziny karpiowatych, jest niecodzienny wygląd. Oczy tołpygi są umiejscowione tak nisko, że wygląda, jakby pływała do góry nogami.

Tołpyga, czyli daleki kuzyn karpia i amura

Tołpyga to ryba z rodziny karpiowatych, której kuzyni to właśnie karp i amur. Wywodzi się z Azji, ale obecnie można spotkać ją na całym świecie. Pełni rolę naturalnego oczyszczacza wód. Pokarmem jest dla niej plankton roślinny i zwierzęcy, co pozwala zapobiegać zakwitaniu wód.

Nie łatwo ją złowić, jednak bardzo łatwo rozpoznać. Dorosłe osobniki są wyjątkowo duże – osiągają do 100 cm długości. Spłaszczony po bokach, wydłużony tułów pokryty jest drobnymi ciemnymi i srebrnymi łuskami. Tym, co charakteryzuje te ryby są ich gałki oczne. Małe oczy znajdują się po bokach głowy poniżej linii szczęki. Z tego powodu można odnieść wrażenie, że tołpyga pływa do góry nogami.

Hypophthalmichthys molitrix – gdzie można złowić ten wyjątkowy gatunek ryby?

Jako ryba słodkowodna tołpyga preferuje ciepłe wody. Jest to gatunek występujący w Europie Środkowej i Wschodniej, pierwotnie obecny w Chinach. W Polsce jej obecność jest wynikiem introdukcji. Została wprowadzona, aby regulować nadmierny wzrost fitoplanktonu. Obecnie znajduje się w ponad 70 krajach na całym świecie. Jej najczęstszym miejscem bytowania są stawy i rzeki o słabym nurcie.

Złowienie Hypophthalmichthys molitrix jest trudne, ponieważ ryba ta nie rozmnaża się w stanie dzikim. Żywi się głównie planktonem, więc zazwyczaj nie interesuje jej przynęta. Pojawiają się nawet głosy, że złowienie tej ryby to czysty łut szczęścia. Co ciekawe, w 2021 roku padł rekord Polski. Wyłowiony okaz miał ponad 60 kg wagi i 140 cm długości.

Tołpyga biała a tołpyga pstra

Tołpyga biała i tołpyga pstra to pokrewne gatunki ryb pochodzące z południowo-wschodniej Azji. Największe populacje można spotkać w rzece Amur oraz w jej dorzeczach. Pierwsza żywi się planktonem roślinnym oczyszczając stawy z jego nadmiaru. Druga wybiera głównie plankton zwierzęcy. Marmurkowe ubarwienie ciała doprowadziło do nadania jej przydomka karpia marmurkowego.

Tołpyga jest ważnym elementem zróżnicowanej diety. Odpowiednio zbilansowane posiłki mają dostarczać wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba zawiera białko będące budulcem ludzkich komórek i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wspierają one pracę serca i układu krążenia oraz wspomagają odporność. Jest też źródłem witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: selen, wapń i żelazo. Przyjmuje się, że ryby najlepiej spożywać co najmniej raz, a maksymalnie trzy razy w tygodniu.

Tołpyga: ryby i owoce morza w codziennej diecie

Tołpyga to pochodzący z dalekiej Azji naturalny oczyszczacz wód. W Polsce pojawił się w latach 60. ubiegłego wieku jako sposób na regulowanie populacji fitoplanktonu. Z wyglądu przypomina karpie i amury, ale wyróżniają ją charakterystyczne oczy. Gałki oczne umiejscowione nisko po bokach głowy sprawiają, że ryba wygląda jakby pływała do góry nogami.

Ryby i owoce morza to ważny element zdrowej diety. W odpowiednich ilościach stanowią nieocenione źródło pełnowartościowego białka, kwasów omega, witamin i minerałów. Nie inaczej jest z tołpygami. Przedstawicieli gatunku hypophthalmichthys molitrix charakteryzuje jasne, chude mięso. Jego struktura jest znacznie bardziej zwarta niż u karpia. Jako produkt niskokaloryczny świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej i w przypadku chorób żołądka. Można ją ugotować na parze lub w wodzie, usmażyć, upiec w piekarniku albo ugrillować. W każdym wydaniu zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe.

Fot. ilustracyjne: NOAA Great Lakes Environmental Research Laboratory via Wikipedia, CC BY-SA 2.0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też