Sielawa europejska – charakterystyka ryby, obszar jej występowania i połów

Sielawa to ryba głębinowa, która preferuje życie w ławicach. Spotkać ją można przede wszystkim w jeziorach o bardzo specyficznych warunkach. Sprawdź, dlaczego sielawa jest taka ceniona i jak wygląda jej połów.
sielawa

Sielawa nie należy do dużych ryb, ale uznaje się ją za wskaźnik jakości wód. Warto wiedzieć, dlaczego jest mylona z sieją i jakie cechy decydują o tym, że jej mięso jest cenione. Jeśli chcesz poznać ją bliżej, czytaj nasz tekst!

Sielawa – charakterystyka

Gatunek ten należy do rodziny łososiowatych. Wyglądem bardzo przypomina sieję, z którą może być mylona przez niedoświadczonych wędkarzy.

Wygląd ryby

Ryba ta ma bocznie spłaszczone ciało, które jest bardziej smukłe, gdy żyje w wodach, w których brakuje substancji odżywczych. Sielawa osiąga długość do 45 cm, jednak zwykle spotyka się mniejsze osobniki. Jej maksymalna waga to 1 kg.

Na łuku skrzelowym znajdują się wyrostki filtracyjne w liczbie 36–52. Boki i brzuch są srebrzyste, a grzbiet – brązowy przez ciemnoszary do niebieskawego. Sielawa ma niewielki otwór gębowy i nieproporcjonalnie do niego duże oczy. Jest wyposażona w płetwę tłuszczową w górnej części ciała.

Żerowanie i rozmnażanie gatunku

Ta ryba słodkowodna żeruje przede wszystkim na planktonie. Szczególnie preferuje ten skorupiakowy.

Sielawa rozmnaża się po 3. roku życia. Tarło trwa przez dwa ostatnie miesiące w roku. W tym okresie samica składa od 2 do 20 tysięcy jajeczek ikry, z których wykluwa się narybek żyjący początkowo głównie tuż pod powierzchnią wody.

Występowanie tej ryby

Ławicowy tryb życia sielawy sprawia, że żyje ona przede wszystkim w dość dużych pod względem powierzchni, ale koniecznie czystych i chłodnych wodach. Są to zazwyczaj jeziora leżące w zlewisku Bałtyku. Preferuje raczej twarde dno i dobrze natlenioną wodę. Może występować lokalnie lub być częściowo wędrowna.

Gdzie i jak łowić sielawę?

Połów sielawy nie jest wcale taki prosty, jak mogłoby się wydawać. Rybę złowisz głównie w zbiorniku z wodą stojącą, najlepiej w najzimniejsze miesiąca, co oznacza łowienie na lodzie. Szczególnie efektywne są połowy w styczniu i lutym. Jest to jednak połów hobbystyczny, bo do potrzeb handlowych sielawa jest łowiona gospodarczo.

Przynęta i zanęta

W cieplejsze dni jedną z opcji jest połów na czerwone robaki, jednak lepszym wyborem będzie mormyszka, która lepiej znosi zimną wodę. Nie potrzebujesz jednak zanęty, bo stworzenie przerębli w wodzie zwiększa jej natlenienie, co przyciąga ryby.

Wymiar i okres ochronny

Okres ochronny sielawy obejmuje czas od 1 października do 31 grudnia. O ile gatunek ten nie ma limitu połów sztuk na dobę, o tyle obowiązuje limit kilogramowy. Z łowiska możesz zabrać do 5 kg ryb. Wymiar ochronny sielawy wynosi 18 cm.

Sielawa – rekord Polski

Nie istnieją informacje na temat rekordowego połowu tej ryby. Jest ona jednak ceniona głównie ze względu na mięso, które łatwo odchodzi od ości. Nad morzem sprzedawana jest często jako sielawa wędzona. Mięso tej ryby można też smażyć.

Sielawa jest gatunkiem, który raczej rzadko pojawia się w wędkarskich sieciach. Ryba ta jest dość wymagająca, a połów często okazuje się mało efektywny. Jednocześnie jest ona bardzo smaczna i warta włączenia do diety. W tym celu jednak korzystniej będzie skorzystać z hodowli albo ryb pochodzących z połowu gospodarczego.

Fot. główne: Jan WIktor Sienkiewicz via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też