Ryba łosoś – wartości odżywcze, właściwości, występowanie

Łosoś ceniony jest nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Ryba ta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdź, dlaczego warto jeść łososia oraz jak wybrać tego najlepszego!
łosoś

Łosoś to ryba, która od wielu lat króluje na stołach. Posiada wyjątkowy smak oraz liczne właściwości zdrowotne. To doskonały składnik diety, ponieważ w swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Sprawdziliśmy, czym charakteryzuje się łosoś, jak działa na ludzki organizm oraz na co zwrócić uwagę, kiedy chcemy kupić rybę najlepszej jakości. Zapraszamy do lektury!

Łosoś – charakterystyka

Łosoś jest rybą morską anadromiczną. To zwierzę dwuśrodowiskowe. Młode osobniki odbywają tarło w słodkiej wodzie, ale dorosłe żyją w wodzie morskiej.

Wygląd

Łosoś atlantycki potrafi osiągnąć wagę około 25 kilogramów i długość 1,5 metra. Posiada drobne, mocno osadzone łuski oraz dobrze widoczną linię boczną. Jego cechą charakterystyczną jest wrzecionowate ciało oraz czarne plamy przy linii bocznej. Płetwy boczne oraz grzbietowe również otoczone są czarną obwódką. Dodatkowo łososia można poznać po dobrze rozwiniętych zębach. Młode łososie posiadają niebieskie oraz czerwone plamki, które z wiekiem zaczynają mienić się na srebrno oraz niebiesko.

Występowanie

Łosoś występuje w zbiornikach słonowodnych –  Morzach:

  • Białym;
  • Północnym;
  • Bałtyckim.

Rybę można spotkać w:

  • Hiszpanii;
  • Portugalii;
  • Norwegii;
  • Islandii;
  • Grenlandii;
  • Anglii;
  • Walii;
  • Szkocji;
  • Kanadzie;
  • USA;
  • na Wyspach Owczych.

Rozmnażanie

Łosoś rozmnaża się w wodach słodkich dopływów obydwu wybrzeży Oceanu Atlantyckiego. Młode osobniki żyją w wodach słodkich, dorosłe zaś przenoszą się do wód słonych.

Łosoś pacyficzny – wartości odżywcze

Łosoś norweski jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które w diecie wegetariańskiej z powodzeniem zastępuje to obecne w drobiu oraz czerwonym mięsie. Dodatkowo w rybie znajdziemy sporo aminokwasów i wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mięso łososia zawiera niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12) oraz witaminę A, E i D. Znajduje się w nim też szereg minerałów:

  • potas;
  • fosfor;
  • selen;
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • cynk;
  • fluor;
  • jod;
  • niacyna.

Kaloryczność

100-gramowy plaster łososia hodowlanego zawiera około 127 kalorii. Ryba ugotowana na parze będzie miała około 170 kalorii, a ta usmażona na patelni zwiększy swoją wartość energetyczną do 300 kalorii.

Jak wybrać najlepszego łososia?

Sięgając po łososia, warto zwrócić uwagę na kilka elementów:

  • skąd pochodzi ryba: te hodowlane posiadają wyższą zawartość tłuszczów oraz mniej toksyn i zanieczyszczeń od mięsa dzikiego;
  • wygląd: mięso powinno być sprężyste, a więc uginać się pod naciskiem palca i po chwili wracać do pierwotnej formy oraz posiadać jasną, matową i pozbawioną przebarwień skórę; łosoś o zbyt intensywnej barwie może sugerować, że był karmiony paszą z barwnikami.

Podsumowując, łosoś często gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, ponieważ ryba wyróżnia się wysoką zawartością witamin i składników odżywczych. Z powodzeniem może zastąpić mięso drobiowe oraz czerwone, więc jest częstym elementem menu diety wegetariańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też