Dorsz: czym różni się dorsz atlantycki od bałtyckiego? Poznaj wartości odżywcze ryby i przepisy na dorsza!

Dorsz to pyszna ryba, a zarazem źródło białka, kwasów omega-3 i omega-6 oraz witaminy B. Można go piec, smażyć albo grillować. Jakie korzyści zdrowotne niesie regularne spożywanie dorsza? Przekonaj się, dlaczego warto go jeść!
dorsz

Ryba o łagodnym smaku dostępna w sklepach przez cały rok? Właśnie taki jest dorsz – wszechstronny produkt, który upieczesz, usmażysz, udusisz albo uwędzisz. Doceniali go już wikingowie: w X i XI wieku stanowił główne pożywienie podczas morskich podróży. I chociaż wątłusz raczej nie jest kojarzony ze zdrową żywnością, tak jak wiele innych ryb jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera drogocenne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko oraz witaminy i minerały.

Dorsz – ryba, którą zna każdy z nas

Dorsz (Gadus morhua), inaczej wątłusz to drapieżna ryba morska będąca największym przedstawicielem rzędu dorszowatych. Obecnie to najpopularniejszy gatunek ryb użytkowych poławiany przez floty rybackie. Liczny połów dorsza doprowadził do tego, że ryba ta stała się symbolem niezrównoważonego rybołówstwa.

Wątłusz zamieszkuje różne rejony morskie, wybiera zarówno wybrzeża, jak i głębokie wody. Większość populacji dorsza znajduje się w Morzu Bałtyckim, w wodach północnego Atlantyku i w Pacyfiku. Główny gatunek to dorsz atlantycki, z kolei mieszkający w polskim morzu podgatunek określa się jako bałtycki.

Jak wygląda wątłusz?

Ta ryba wyróżnia się opływowym ciałem z wysuniętą do przodu szczęką. Ponadto dorsz ma charakterystyczny wąsik, trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Marmurkowe ubarwienie zależy od miejsca przebywania: może być zielonkawe, brązowawe, jasnoszare, a nawet czerwonawe. U młodych osobników łatwo zauważyć charakterystyczny wzór szachownicy.

Atlantycki a bałtycki – który dorsz jest lepszy?

Dorsz to ryba znana z wyjątkowego smaku i właściwości prozdrowotnych. W polskich domach króluje praktycznie przez cały rok. Różne możliwości przygotowania pozwalają wykorzystywać ją niezależnie od sezonu. Tak jak pozostałe ryby stanowi podstawowy element odpowiednio zbilansowanej diety. Mimo to nie każdy wie, że dorsz niejedno ma imię.

Ta ryba morska w zależności od miejsca połowu różni się jakością mięsa. Zwierzęta odławiane na Morzu Barentsa i Morzu Północnym określane są jako atlantyckie, te z Morza Bałtyckiego to odmiana bałtycka. Mięso z dorsza w każdym wydaniu jest pyszne i zdrowe, jednak dorsz atlantycki zawiera więcej wartości odżywczych. Wynika to ze stanu i ilości wód. Na północy jest czyściej. Dodatkowo podczas tarła ryby pokonują większe odległości, co wpływa na sprężystość ich mięsa. Różnica widoczna jest również w cenie. Kilogram dorsza atlantyckiego bywa nawet dwukrotnie droższy niż jego rodzimego kuzyna.

Najpopularniejsze przepisy na dorsza: polędwica z dorsza

Dorsz atlantycki jest bogaty w pełnowartościowe białko będące budulcem ludzkich komórek. Ryba zawiera też wzmacniającą odporność witaminę D i kwasy omega-3. Doskonale sprawdza się w diecie niskotłuszczowej i dla osób aktywnie uprawiających sport.

Właściwości prozdrowotne i mnogość mikro- oraz makroelementów sprawiają, że dorsz doczekał się wielu sposobów przygotowania. Dorsza możesz doprawić praktycznie w dowolny sposób. Jest dość neutralny w smaku stanowiąc doskonałą bazę do wielu potraw rybnych. Jedna z nich to polędwica. W połączeniu z masłem i sokiem z cytryny może być podawana zarówno na obiad, jak i na kolację.

Dorsz atlantycki i dorsz bałtycki, czyli pyszna ryba na każdą okazję

Dorsz to ryba pochodząca między innymi z północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz z Morza Bałtyckiego. Ma niewiele ości i nie posiada specyficznego zapachu. Dzięki temu chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania przystawek oraz dań głównych. Może być grillowany, wędzony, duszony i smażony. Każda odsłona sprawia, że mięso z dorsza zachwyca delikatnością. Z kolei neutralny smak pozwala przyrządzać go na wiele sposobów.

Mięso dorsza to skarbnica cennych składników odżywczych poprawiających funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Warto uwzględnić go w diecie dorosłych i dzieci, tak aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy omega-3, białko oraz witaminy i minerały. Dzięki temu można w prosty sposób pozytywnie wpłynąć na zdrowie: poprawić pracę mózgu, wzmocnić serce, wspomóc odporność oraz poprawić kondycję włosów i skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też