Karp – jak wygląda hodowla tej ryby, zanim trafi na stół wigilijny?

To już tradycja, że karp na każdym wigilijnym stole musi mieć swoje miejsce. Warto poznać bliżej ten gatunek, dowiedzieć się gdzie występuje w naturalnych warunkach oraz jak przebiega jego hodowla.
karp

Karp to ryba, którą z nazwy zna każdy. Najczęściej spotykany, pochodzi ze sztucznych hodowli karpia w Europie i później trafia do marketów. Poniżej znajdziesz szczegóły odnośnie występowania tej ryby i jej hodowli w zbiornikach.

Jak wygląda karp?

Karpie to ryby, które można podzielić na dwa rodzaje. Zarówno jeden jak i drugi występuje obecnie w naszych wodach. Podział wygląda następująco:

  • Karp królewski – z reguły jest wyższy w grzbiecie od innych odmian. Wyróżnia go przede wszystkim to, że ma małą ilość łusek na swoim ciele. Występują one głównie w okolicy skrzelowej. Zależnie od miejsca żerowania, karp królewski zmienia swoją kolorystykę. W dzikich wodach oraz w zarośniętych stawach mogą u nich dominować ciemne barwy. Biorąc pod uwagę walory smakowe, uchodzi on za najsmaczniejszą ze wszystkich odmian.
  • Karp pełnołuski – najczęściej jest dłuższy od karpia królewskiego. Na całym swoim ciele posiada piękne, duże łuski. Jest to odmiana pochodząca z dalekiej Azji. Obecnie można je spotkać także w polskich rzekach.
  • Karp golec – najrzadziej spotykana odmiana, która nie posiada łusek na swoim ciele.

Skąd tradycja jedzenia karpia przy wigilijnym stole?

Pierwsze wzmianki na temat karpia pochodzą z V wieku p.n.e. Warto wiedzieć, że nie jest to gatunek, który w Polsce występował od zawsze. Historia karpia związana jest przede wszystkim z zakonem Cystersów, który prawdopodobnie sprowadził go na nasze ziemie w XII wieku. Do Polski trafił on z Moraw i Czech. Początkowo nie miał jednak żadnego związku ze świętami Bożego Narodzenia. Wbrew temu co może nam się wydawać, ryba karp gości na Wigiliach od…kilkudziesięciu lat. Wielu Polaków zastanawia się też, czy na stole może się pojawić obok karpia także alkohol.

Wigilia to tradycyjne polskie święto, podczas którego często podaje się karpia jako główne danie obiadowe, przyrządzonego na różne sposoby, np. smażonego czy w galarecie. Wybór odpowiedniego alkoholu do karpia może być kluczowy dla podkreślenia smaku potrawy, dlatego warto rozważyć dobranie białego wina, takiego jak chardonnay czy sauvignon blanc. Warto jednak pamiętać, że spożywanie alkoholu w okresie świątecznym powinno być umiarkowane, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę obecność dzieci czy osób starszych przy stole wigilijnym.

Podkreślają redaktorzy z serwisu dobredrinki.pl, gdzie oprócz przepisów na różnorodne drinki, można znaleźć wiele treści propagujący odpowiedzialne spożywanie alkoholu.

Karp na Wigilii – świąteczna historia karpia

Karpie przez wiele wieków nie miały żadnego związku z chrześcijaństwem, ani Świętami. Wcześniej karp wigilijny był zastępowany przede wszystkim sandaczem. Wysoka cena za 1 kg tej ryby sprawiła, że zaczęto zamiast niej stosować właśnie karpie królewskie oraz niektóre ryby morskie. Ten przełom nastąpił po II Wojnie Światowej. Zaczęto znacznie chętniej hodować te ryby i powstawały nawet specjalne stawy karpiowe.

Ryba, która przynosi szczęście?

W Polsce spotkać się można z opiniami, że łuski karpia przynoszą szczęście i dobrobyt. Właśnie z tego powodu wiele osób nosi je w swoim portfelu. Zgodnie z przesądem mają one zapewniać więcej gotówki.

Jak przebiega hodowla karpia?

Karpie są jednymi z najbardziej popularnych ryb hodowlanych w Polsce. Co ciekawe, żyją one nawet kilkadziesiąt lat co jest naprawdę rzadkością w świecie ichtiologii. Wędkarzom udawało się już złowić okazy, które przekraczały…50 kg! Do takich rozmiarów najczęściej dorastają okazy, które hodowane są w dobrze prowadzonych zbiornikach. Polski Związek Wędkarski trzyma obecnie pieczę nad wieloma zbiornikami, które posiadają status “no-kill”. Oznacza to, że można korzystać z takich zbiorników jedynie w celach sportowych, a nie konsumpcyjnych. Tam właśnie można spotkać ogromne karpie.

Czym żywi się ta ryba i jak wygląda tarło?

W warunkach naturalnych omawiany gatunek żywi się przede wszystkim mięczakami, larwami i owadami. Karp to gatunek, który żeruje głównie w okolicach dna akwenu. W celu poszukiwania pożywienia dokładnie penetruje dno. W przypadku sztucznego chowu najczęściej te ryby karmione są specjalnym pelletem. Zawiera on sporo mączki rybnej oraz potrzebnych do wzrostu aminokwasów.

Maj i czerwiec to okres gdy odbywa się tarło karpia. Wówczas można dostrzegać jego wzmożoną aktywność pod powierzchnią. Karpie w tym czasie wykonują nawet bardzo wysokie wysoki ponad taflę akwenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też