Pstrąg tęczowy zwany łososiowym. Jak złowić rybę z gatunku Oncorhynchus mykiss?

Pstrąg tęczowy nie jest rybą rodzimą, ale w Polsce został już rozpowszechniony. Pochodzi głównie z hodowli, skąd ucieka i przedostaje się do środowiska naturalnego. Sprawdź, jak możesz go złowić.
pstrąg tęczowy

Pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss) to ryba pochodząca z Ameryki Północnej. W Polsce rozpowszechniła się głównie za sprawą gospodarstw rybnych, które hodują ją na potrzeby branży kulinarnej. Choć ryby te przedostają się bez większego problemu do środowiska, nie rozmnażają się w nim i nie tworzą kolonii. Sprawdź, gdzie możesz je złowić i jakiej techniki powinieneś użyć.

Pstrąg tęczowy – charakterystyka

Ta ryba z rodziny łososiowatych należy do łososi pacyficznych, podobnie jak pstrąg potokowy. Jest typowym drapieżnikiem, który chętnie odżywia się larwami i owadami. Pstrąg tęczowy jest w stanie też żywić się ważkami czy małymi rybami i żabami. Im jest większy, tym większe są jego ofiary. Wiele zależy też od tego, co akurat przyniesie prąd wodny.

Ryby te rozmnażają się zwykle po ukończeniu drugiego, a nawet trzeciego roku życia. Tarło pstrąga tęczowego zwykle następuje w wodach płytkich, przy ujściu do morza. Naturalnie żyją w rzekach i jeziorach i tam też można je spotkać w Polsce.

Pstrąg tęczowy – wygląd

Pstrąg tęczowy jest rybą dorastającą do 60 cm, ale w naturze zdarzają się ryby mające nawet 145 cm. Zazwyczaj ważą do 5 kg, przy czym w okolicach trzeciego roku życia osiągają wagę ok. 1 kg.

Pstrąg hodowlany jest bardzo barwny. Ma grzbiet, na którym łączą się szarości z zielenią lub kolorem niebieskim. Dodatkowo wzdłuż linii bocznej ciała ma też charakterystyczny, różowy pasek. Od tego wyjątkowego ubarwienia nazwę wziął cały gatunek. Pamiętaj, że w zależności od pory roku, pożywienia czy warunków intensywność barw może być zróżnicowana.

Wartości odżywcze w pstrąga łososiowego

Pstrąg tęczowy jest ceniony jako podstawa dań obiadowych i przekąsek. Jako ryba słodkowodna doskonale smakuje w wersji patroszonej i smażonej lub pieczonej w całości. Pstrąg tęczowy patroszony często podawany jest z wnętrzem w formie masła z przyprawami. Jest bogaty w takie składniki jak kwasy omega-3, a także selen czy witaminy z grupy B. Mięso pstrąga jest delikatne, podaje się je również na surowo lub w formie parzonej, jak owoce morza.

Występowanie pstrąga łososiowego

Ten gatunek ryby spotykany jest przede wszystkim w północnej Polsce, jako że tam jest najwięcej hodowli, z których osobniki uciekają. Niemniej jednak pstrąg potokowy obecnie spotykany jest w większości jezior i stawów. To efekt ich sztucznego zarybiania.

Pstrąg tęczowy – termin i miejsce połowu

Pstrąga tęczowego nie obowiązują rozmiar i wymiary ochronne. Można na niego polować przez cały rok. Rybę można złowić o dowolnej porze dnia – nie ma żadnych ograniczeń ani wyznaczników w tej kwestii. Najlepiej łowić od maja do sierpnia, bo w tych miesiącach ryba staje się bardziej aktywna. Nie dotyczy to sztucznie zarybianych łowisk, zwłaszcza tych utrzymanych przy gospodarstwach rybnych. W takim przypadku możliwy jest efektywny, całoroczny połów.

Jaką techniką łowić pstrągi tęczowe?

Pstrąg to ryba, która doskonale bierze na wędki spinningowe. Wymagana jest jednak dobra technika połowu i odpowiednio cienka żyłka, która nie będzie zniechęcać pstrąga do brania. Bardziej doświadczeni wędkarze niekiedy łowią na sztuczne muchy.

Przynęta na pstrąga tęczowego – na co bierze ryba?

Bez większych problemów możesz złowić go na przykład na woblery. Dobrze sprawdzają się również przynęty gumowe na główkach jigowych i błyski obrotowe.

Alternatywą jest łowienie pstrąga tęczowego na muchy. Mogą być one zarówno mokre, jak i suche, zależnie przede wszystkim od łowiska.

Pstrąg tęczowy – rekordy

W Polsce odnotowano oficjalny rekord kraju związany z rozmiarem złowionej ryby. Należy on do Jerzego Ryby, wędkarza, któremu w 1993 roku udało się złowić pstrąga o długości 75 cm i wadze 7,30 kg. Z kolei na świecie rekordową rybę tego gatunku złowił Sean Konrad w Kanadzie, prowincji Saskatchewan. Ważyła ona ok. 21,77 kg.

Pstrąg tęczowy coraz częściej jest łowiony przez polskich wędkarzy. Ryba ta ma niezwykle smaczne mięso. Można poławiać ją zarówno w zbiornikach naturalnych, jak i sztucznych czy gotowych łowiskach przy gospodarstwach wodnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też