Sola zwyczajna – łowienie ryby i jej wartości odżywcze

Sola to jedna z ryb zaliczanych do płastug. Ma bardzo charakterystyczny kształt i rzadko kiedy jest łowiona przez zwyczajnych wędkarzy. Ma znaczenie gospodarcze i tak też jest zazwyczaj łowiona.
sola

Warto wiedzieć jednak, gdzie ta wyjątkowa ryba żyje i dlaczego jest tak ceniona. Okazuje się bowiem, że sola wyróżnia się kilka istotnymi cechami. O jakich mowa? Na to pytanie poznasz odpowiedź podczas lektury naszego tekstu!

Sola zwyczajna – charakterystyka

Solea solea zalicza się do ryb z rodziny solowatych. Ma silnie spłaszczone ciało o owalnym kształcie, z oczami osadzonymi obok siebie na płaskiej, zaokrąglonej głowie. Ryba ma zarówno płetwę grzbietową, jak i odbytową, które biegną przez całą długość ciała. Ogon jest zaokrąglony na końcu.

Sola osiąga maksymalnie do 3 kg masy ciała przy długości dochodzącej do 70 cm. Ma kolor brązowy pomieszany z szarym i czerwonym, zależnie od środowiska życia, wieku i cech osobniczych. Wyróżniają ją również charakterystyczne cętki.

Żywienie soli

Sola jest rybą drapieżną. Przede wszystkim żywi się bezkręgowcami, jako że bytuje przy dnie. Dodatkowo może również spożywać małe ryby. Żeruje przede wszystkim nocami.

Rozmnażanie soli

Tarło u soli trwa od lutego do sierpnia, zależnie od regionu bytowania oraz temperatury wody. Ikra zwykle pływa po powierzchni wody. Młode wylęgają się z niej w formie larw, następnie przechodzą okres pelagiczny, żyjąc w natlenionych, otwartych wodach. Dopiero z czasem przechodzą do życia na dnie morskim.

Środowisko życia tej ryby

Ryba z tego gatunku żyje w wodach morskich. Występuje od Morza Północnego po Morze Śródziemne. Zazwyczaj nie bytuje na głębokościach większych niż 40 metrów. Z tego względu spotyka się ją zwykle blisko linii przybrzeżnej. Obecność soli zauważono również w wodach zachodniego Bałtyku. Rybę tę trudno wypatrzyć w ciągu dnia, bo zazwyczaj zagrzebuje się w piasku, wykonując charakterystyczne ruchy.

Wartości odżywcze soli

Mięso soli cenione jest przede wszystkim z uwagi na wartości odżywcze. Filet rybny to białe mięso zawierające bardzo dużą ilość białka. Jest dodatkowo bardzo smaczne i można je przygotowywać na kilka sposobów, m.in. dusić czy smażyć. Najwyższej jakości ryby nie są tanie, dlatego rzadko kiedy bywają dostępne w sklepach. Sola zawiera:

  • magnez;
  • potas;
  • sód;
  • wapń;
  • witaminę C;
  • selen.

Dodatkowo ma w sobie również śladowe ilości innych substancji, np. witaminy A. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Z tego właśnie powodu mięso ryby soli warto wprowadzić do diety, zastępując tym samym m.in. drób.

Sola jest jedną z rzadziej spotykanych ryb w sklepach. Polscy wędkarze nie mogą raczej liczyć na jej złowienie, bo jest poławiana przede wszystkim w otwartych wodach metodami gospodarczymi. Warto jednak wprowadzić jej mięso do diety, bo jest nie tylko smaczne, lecz również zdrowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też