Pstrąg tęczowy i potokowy –  charakterystyka, występowanie, właściwości zdrowotne

Pstrąg to niedoceniana ryba. Warto jednak zwrócić na nią uwagę, ponieważ cechuje się obfitowaniem w niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Dodatkowo ryba jest tania i powszechnie dostępna.
pstrag

Pstrąg to ryba, która w polskich domach gości głównie od święta. Jest niedoceniana chociaż wcale na to nie zasługuje. Przede wszystkim to gatunek powszechnie występujący w Polsce, a co za tym idzie –  tani. Dodatkowo pstrąg potokowy posiada delikatne mięso, które jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem do rozmaitych dań. Można go stosować w diecie redukcyjnej oraz profilaktyce i leczeniu wielu groźnych chorób. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze posiada pstrąg oraz po czym go poznać!

Ryba pstrąg –  charakterystyka

Na świecie występuje kilkadziesiąt gatunków pstrągów. Posiadają one doskonałe zdolności asymilacyjne, które pomagają im dopasowywać się do otoczenia. Gatunki, które można spotkać w polskich wodach to:

  • pstrąg potokowy;
  • pstrąg tęczowy;
  • pstrąg źródlany;
  • (pstrąg sparctic krzyżówka palii i pstrąga źródlanego).

Zdecydowanie najpopularniejszą odmianą jest pstrąg potokowy.

Wygląd

Pstrągi posiadają charakterystyczną budowę ciała. Ich torpedowate ciało jest bardziej lub mniej spłaszczone, a dzięki szerokiemu trzonowi ogonowemu ryba może się łatwo poruszać. Pstrągi posiadają silnie umięśnione ciało, wydłużoną głowę oraz podłużny pysk zakończony dużym otworem gębowym. Górna szczęka jest nieznacznie dłuższa od dolnej i wypełniają ją dwa nieregularne rzędy haczykowatych zębów.

Kolor ciała ryby uzależniony jest od miejsca bytowania. Może przybrać kolory od zielonkawego do brązowego. Młode osobniki posiadają niebieskoszare plamy na bokach. Ciało dorosłych pokrywają czerwone kropki. Dodatkowo pstrągi mają żółto-biały lub żółty brzuch.

Pstrąg potokowy dorasta do długości 60 centymetrów oraz masy nieprzekraczającej 2,5 kilograma.

Odżywianie

Młode pstrągi żywią się inaczej od tych starszych. W jadłospisie młodych zwierząt znajdziemy głównie larwy owadów oraz skorupiaki. Dorosłe ryby jedzą inne ryby oraz owady. Wśród tego gatunku popularną formą odżywiania się jest kanibalizm.

Występowanie

Pstrągi zasiedlają głównie wody słodkie, które posiadają silny prąd. Znajdziemy je więc przede wszystkim w górnych odcinkach rzek, ale też w jeziorach. W Polsce pstrągi złowimy w wodach Beskidów, Tatr i Sudetów.

Łowienie

Istnieją dwie główne metody połowów pstrąga: muchowa oraz spinningowa. Wśród najlepszych przynęt na pstrąga wymienia się:

  • woblery pstrągowe;
  • mopiki;
  • przynęty gumowe pstrągowe;
  • błyski wahadłowe na pstrąga;
  • błyski obrotowe na pstrąga.

Rozród i okres ochronny

Tarło pstrągów odbywa się w miesiącach jesiennych. W tym czasie samice odbywają wędrówki do niewielkich dopływów. Ikrę składa się w piaszczystym dnie. Ilość jaj zazwyczaj mieści się w przedziale od 1 000 do 1 500. Podczas wędrówki samic do miejsca złożenia ikry każdej z nich towarzyszy po kilka samców. Larwy pstrągów wylęgają się już po upływie kilku miesięcy.

W Polsce obowiązuje okres ochronny przy połowach pstrąga potokowego. W Wiśle oraz jej dopływach od źródła do rzeki San, w Sanie i jego dopływach oraz w Odrze i jej dopływach od granicy z Republiką Czeską do ujścia Bystrzycy, jak również w Bystrzycy i jej dopływach okres ten trwa od początku września do końca stycznia. W przypadku pstrąga tęczowego okres ochronny nie obowiązuje.

Pstrąg –  właściwości zdrowotne

Pstrągi są rybami o niskiej kaloryczności, dlatego to świetny element jadłospisu diet redukcyjnych. 100 gram mięsa dostarcza od 97 do 160 kalorii (w zależności od gatunku). Mięso pstrąga zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka oraz dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo znajdziemy w nim szereg minerałów: fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Słodkowodny pstrąg podawany jest najczęściej jako wędzony pstrąg patroszony lub pstrąg pieczony.

Jak wybrać najlepszego pstrąga?

Przy wyborze ryb warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ich świeżość. Świeży pstrąg może mieć lekko zielonkawe zabarwienie, ale jego skóra zawsze powinna być błyszcząca i pokryta lśniącymi łuskami. U zdrowej ryby skrzela będą błyszczące i czerwone. Gwarancją świeżości są też wypukłe i wyraźnie błyszczące oczy. Jeśli mamy taką możliwość, to warto kupować ryby jedynie u sprawdzonych dostawców.

Podsumowując, pstrąg jest rybą drapieżną, która na świecie występuje w kilkudziesięciu odmianach. W Polsce bytują jedynie cztery z nich. Łowienie pstrągów jest ograniczone poprzez okresy i wymiary ochronne. Warto gościć rybę na swoim talerzu zwłaszcza przy stosowaniu diety redukcyjnej lub wegetariańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też