Płoć – popularna ryba rodem z Bałtyku: jaka jest zanęta na płoć i jak smakuje płotka? Wartości odżywcze płotki

Znana wszystkim płoć to niewielka ryba o srebrzystych łuskach i charakterystycznych czerwonych oczach. Jej popularności nie zmniejsza nawet płochliwość i nieprzyjemny posmak mułu. Gdzie najłatwiej złowić płoć? Sprawdź, po czym ją rozpoznać i gdzie występuje!
ploc

Płoć to niewielka karpiowata ryba. Nietrudno ją spotkać, ponieważ zamieszkuje większą część Europy. Bytuje zarówno w morzach i rzekach, jak i w wodach stojących. Ten żywiący się planktonem i mniejszymi rybami gatunek jest niezwykle ostrożny. Oznacza to, że łowienie płoci wymaga odpowiedniego przygotowania. Można wybrać dowolną metodę wędkarską, ale najlepiej postawić na spławik. Podobnie jak większość ryb zawiera wiele składników odżywczych i mineralnych. To właśnie z tego powodu warto włączyć ją do zdrowej diety.

Płoć – w małym ciele wielki duch

Powszechnie znana płoć to z łac. Rutilus rutilus, niewielka ryba z rodziny karpiowatych. Te wyjątkowo płochliwe i ostrożne ryby żerują gromadnie. Ze względu na cechy fizyczne bywa mylona z wzdręgą, która jednak jest bardziej płaska i silniej ubarwiona.

Jak wygląda płotka? To stosunkowo niewielka mieszkanka wód słodkowodnych, która nie przekracza 35 cm długości i 1,5 kg wagi. W praktyce trudno spotkać okazy o wadze większej niż 0,5 kg. Co ciekawe, jej ciało jest w całości pokryte łuskami. Mniej lub bardziej wygrzbiecone i jakby ściśnięte po bokach. Brzuch biały, boki jasnosrebrzyste, a tęczówka oka czerwona. Z kolei płetwa grzbietowa i płetwa ogonowa są szare, ale mają czerwonawy połysk.

W Polsce nie obowiązuje ani okres ochronny, ani wymiar ochronny płoci. Polski Związek Wędkarski w niektórych okręgach ustalił rozmiar ochronny wynoszący 15 cm.

Jezioro, rzeka, staw… Gdzie bytują płotki?

Płoć to często poławiana ryba, która występuje w niemal całej Europie. Pojawia się nawet na Syberii i Uralu. Obecna jest w Morzu Czarnym, Morzu Azorskim, Morzu Kaspijskim oraz w Morzu Aralskim. Zamieszkuje w wodach słodkich: stojących, rzekach i starorzeczach. Bytuje także w strefie przybrzeżnej Morza Bałtyckiego.

Płotki spotykane są we wszelkiego rodzaju zbiornikach wodnych. W stawach, jeziorach czy żwirowniach. Upodobały sobie również wody wolno płynące. To tam mogą odżywiać się planktonem, a wraz z upływem czasu również narybkiem, skorupiakami i larwami owadów. Ryby większych rozmiarów żywią się dodatkowo mięczakami.

W przypadku ryb z gatunku Rutilus rutilus tarło rozpoczyna się dopiero w wieku trzech, czterech lat. Okres ten przypada na przełom kwietnia i maja, kiedy panują najlepsze warunki do składania ikry. Wykorzystywane do tego podłoże to zarówno podwodne rośliny, jak i łodygi trzcin czy kamienie. Jeśli ryby na co dzień zamieszkują w morzu, na tarło przenoszą się w wody słodkie.

Zanęta na płoć, czyli jak złowić rybę

Wolno płynące i nizinne rzeki, jeziora, stawy i zbiorniki wodne. Płocie są bardzo popularne i bardzo powszechne – niemal każdy wędkarz miał z nimi do czynienia. Miejsce, w którym najłatwiej je znaleźć zależy od aktualnego poziomu wody. Ryby te wybierają strefy przydenne. Zamieszkują niewielkie dołki, rynny, przegłębienia i okolice powalonych konarów. Gdy poziom wody jest wysoki, przenoszą się bliżej brzegu.

Płoć w naturze zjada plankton, mniejsze ryby, larwy owadów, skorupiaki, a nawet mięczaki i racicznice. Podczas połowu warto wzbogacić ciemne zanęty o kukurydzę lub białe robaki. Płotki lubią też grillowane i prażone konopie oraz zapach kolendry, anyżu i nostrzyka. Standardowo wystarczający powinien być delikatny spławik około 2 g. Wszystko zależy jednak od warunków łowiska. Odpowiednia będzie żyłka 0,14-0,18 mm oraz przypon 0,10-0,12 mm. W razie potrzeby zestaw można wzmocnić.

Rekord Polski padł w 1963 roku. To wtedy Tadeusz Szkudlarek złowił 53 cm płoć o wadze ponad 2 kg.

Ryby a właściwości odżywcze

Mięso płoci posiada charakterystyczny posmak i zapach mułu. Wynika to z warunków bytowania tej ryby. Jest jednak wyjątkowo smaczne oraz delikatne i, co najważniejsze, chude. To dlatego płoć cieszy się niesłabnącym powodzeniem, a sposobów na jej przygotowanie wciąż przybywa. Posiada sporo ości, ale można je łatwo usunąć. Odstraszającego zapachu pozbędziemy się obkładając rybę plasterkami cebuli.

Ryby to ważny element diety i nie inaczej jest z płotkami. Zawierają:

  • pełnowartościowe białko,
  • kwasy tłuszczowe omega,
  • witaminy,
  • składniki mineralne,
  • aminokwasy.

Ich regularne spożywanie pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na składniki odżywcze. To z kolei przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wspomagają pracę mózgu oraz zapobiegają rozwojowi chorób serca i układu krążenia. Wzmacniają też odporność i pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Zalecane są kobietom w ciąży i w okresie karmienia piersią, sportowcom oraz w profilaktyce wielu schorzeń. Jako produkt niskotłuszczowy świetnie sprawdzają się w diecie niskokalorycznej.

Płoć: mała ryba, która wiele może

Płoć jest rybą, która występuje niemal w całej Europie. Można znaleźć ją w morzu, rzekach, jeziorach i stojących zbiornikach wodnych. Ta ryba słodkowodna wyróżnia się czerwonym odcieniem tęczówki i płetwami o czerwonawym połysku. Są to raczej niewielkich rozmiarów ryby stadne, które dość szybko się płoszą. Płocie można łowić praktycznie przez cały rok. Nie mają okresu ochronnego i nie są zagrożone wyginięciem. Warto jednak pamiętać, że tarło odbywa się na przełomie kwietnia i maja.

Mięso płoci jest skarbnicą wartości odżywczych. Właściwości prozdrowotne obejmują funkcjonowanie praktycznie całego organizmu. Od układu odpornościowego i układu krążenia, przez pracę mózgu i procesy koncentracyjne aż po kondycję skóry i włosów. Filety i tusze kuszą białym, delikatnym mięsem, jednak pyszny smak wymaga odpowiedniego przygotowania. Ze względu na warunki życia płocie mają lekki smak i zapach mułu, który można łatwo zneutralizować na przykład cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też